Tuesday, November 3, 2009

3. hét Még mindig gasztronómia

Mi már évek óta ajándékozunk sütiket és bombonokat. Először csak mézeskalácsot, de azután jöttek sorra a hókifli és egyszerű linzer. Tavaly pedig beállt a sorba a raffaello és egy mazsolás bonbon. Idén pedig mézes diót is készítek, valószínű, hogy selyemfű mézzel.
Szóval úgy kezdődött, hogy kaptam egy nagyon egyszerű, jól használható mézeskalács receptet. Nem utolsó sorban mire az egész kész már ehető is, mert nem kell várni arra, hogy megpuhuljon.
Akkor jöjjön a recept:
Karácsonyi mézes
25 dkg méz (nem akác, mert attól túl "szikár"lesz)
10dkg cukor,
mézeskalács-fűszer 1-2 teáskanálnyi
összemelegít
ha kicsit már hűlt belekever 8 dkg margarint
2 egész tojást, 1 tojássárgát
50 dkg lisztet
1 teáskanál szódabikarbónát.
Viszonylag lágy massza lesz, 1-2 óra hűtő.
Utána 3-4 mm-re nyújt, szaggat, vajazott sütőlapon közepes lángon süt, hamar megsül.
Díszítés:
a fennmaradt tojásfehérjét felver, belekever 8-10 dkg porcukrot,
rajzolgat (nylon-zacskó sarkát levág)
ecsettel teljesen befest, akkor szorócukkorral még meg kell szórni.
Néhány csepp ételfestékkel lehet színezni a cukrot pl. fenyőfa alakú mézest zöldre.
Ez egy alaprecept, amit én általában duplán készítek el. De nem ritka a négyszeres mennyiség sem. Igaz akkor egy napi elfoglaltság, mire megrajzolom, festegetem. És még akkor sem biztos, hogy megéri a karácsonyt. (Év közben is gyakran sütjük, mert gyerekbarát az elkészítése és sikerélmény, mert egyből befalható.)
Karácsonykor együtt sütöm a linzerrel, mert abba csak tojássárga kell, így a fennmaradó fehérje megy a mézes tetejére. Szeretem készíteni, mert a négyévesem imád szaggatni, tehát pikk-pakk kész. Az a bibi, hogy még melegen kell összeragasztani lekvárral, vagy mogyorókrémmel és lefoliázni, hogy megpuhuljon. A linzer lyukas fele bármivel díszíthető, vágott dió, mogyoró, mandula, jégcukor.
Lássuk a bonbonokat:
Raffaello
30 dkg cukor 1 dl víz szirupnak felfőz
kicsit hűl beletesz 25 dkg puha margarint
35dkg tejport
20dkg kókuszreszeléket.
Váltogatva keverem bele, ebből is egy kicsit és abból is. Attól is függ az állaga és az íze, hogy milyen a margarin, van hogy nem teszem bele mindet. Ha kicsit híg mehet bele több kókusz.
Golyókat formál és kókuszba forgat. A közepébe lehet tenni egy egész szem házozott mandulát. Fogyasztás előtt pihentetni kell, hogy összeérjenek az ízek. Magyarul el kell dugni.
Mazsolás rumos golyók
10 dkg vajat habosra kever
beletesz 10 dkg porcukrot, 1 csg vaniliáscukrot,
belereszel 30 dkg főzőcsokoládét
3 evőkanál rumot
12 dkg rumba áztatott mazsolát.
Kicsit lehűt, hogy könnyen formálható legyen.
Golyókat formál és beleforgat kakaóporba, vagy csokoládé reszelékbe, vagy tortadarába.
Egyenkét csomagol vagy papírkapszliba vagy celofánba.
Az ilyen ajándékozós sütiknél azt szeretem, hogy olyan jól kapcsolható más, boltban vett ajándékhoz. Karácsonyi fémdoboz tele házi sütivel, egy szép tányér, (vagy kézzel festett) rajta finom mézes. Vagy egyszerű befőttes üveg a tető helyett egy szép hímzés, vagy kékfestő anyag. Sokszor gond, hogy kinek mit is adjunk, ezek a sütis ajándékok mosolyt csalnak bárki arcára. Előre elkészíthető, mert hosszabb időt kis kibírnak, természetesen a csomagolás az utolsó pillanatra maradjon. Arról nem beszélve, hogy a mézesből lehet karácsonyfa dísz, vagy ajándékkísérő is. (Tavaly az oviban a mikuláscsomagra tettünk mézest, rajta az ovisjelekkel)
Már említettem, de újra hangsúlyozom, hogy gyerekkel is bátran neki lehet fogni, mert az együtt töltött idő semmivel nem pótolható!

1 comment: