Friday, October 30, 2009

3.hét: Ajándék a befőttes üvegben

Ibolya megelőzött, de azért leírom én is, milyen finomságokat szoktunk üvegben ajándékozni:)
- jól bevált, finom süti száraz alapanyagait
- finom házi befőtteket a kerti termésből
- lekvárok (pl. zölddió, alma-mentalekvár, diós almalekvár, fűszeres körtelekvár...)
- likőrök (ez is saját pálinkából!, pl.: zölddió-, meggy-, kávé-, ill. gyógylikőr a Praktika 2007/nov. számából)
- sk ropogós mézes müzli
- saját szedésű és szárítású teák (pl. bodza, csipkebogyó, akác...)

Az üvegeket én is kidíszítem. Eleinte festettem, de a gyerkőcök születése után ráálltam egy másik módszerre. Lenvászon anyaggal fedem le a tetejét, a nyakára pedig arany zsineggel kicsi, népi motívumokkal díszített mézeskalács figurát, illetve hasonló mintájú címkét kötök. A likőrök esetében a címkét nem a nyakára kötöttem, hanem ráragasztottam az üvegre. És szégyen és gyalázat, de most sem tudok fényképpel szolgálni, mert nem találom a tavalyit, az ideiről pedig még nincs kép. Az üvegek többsége ugyan már ott csücsül a kamrában, de még nincs kidíszítve.

4 comments:

  1. Arról a jól bevált finom házi süti alapanyagairól írnál részletesebben?
    A likőröket is részletezhetnéd egy kicsit, igaz sk házi pálinkánk nincs, de még lehet;)

    ReplyDelete
  2. A jól bevált házi sütit úgy értettem, hogy amit már ki-ki maga csinált, és neki bevált:)
    A likőrök receptjét a netről szedtük férjemmel, de persze szinte mindet átalakítottuk, és voltam oly hanyag, hogy nem írtam le a receptet. Egyébként is meglehetősen ad hoc módon születettek (ahogy a nagymamám mondaná, hát úgy tettem bele...). Bocsánat!

    ReplyDelete
  3. Nincs semmi gond, mert nekem is vannak ám bevált receptjeim, én csak a tieidet akartam lejmolni;)
    Találtam ám idevalót a neten
    http://www.kaldeneker.hu/?katid=70&id=148&lang=hu

    http://dulmina.blogspot.com/2007/12/karcsonyi-muffin-la-kaldeneker.html

    És így még szebb, tuti megcsinálom!

    Bloganyu, mi lenne, ha oldalra kiraknánk karácsonyi ajándékos tutoriálos linkeket?
    Vagy csináljunk nekik bejegyzést, mint ahogy én is a blogom és csak rá utaló linket? És mindig frissíthetjük a bejegyzést, meg írhatunk hozzá véleményeket etc?

    ReplyDelete