Friday, October 30, 2009

3. hét: Gasztroajándékok

Ajándékok a konyhából:
3 éve csokilikőröket készítettünk,
2 éve meggylikőrt kaptak sokan,
tavaly pedig üveges sütit és bögrés sütis bögrét, valamint házi bonbonokat.

Terjednek a mindenféle házi likőrreceptek, ezek alapján 3 éve az akkor még leendő sógoromnak készítettünk csokilikőrt. Az újrahasznosítás jegyében pezsgősüvegbe tettük (ezt úgysem váltják vissza), amire üvegfestékkel Fülest festettem. És érdemes jó előre dugóról is gondoskodni az üveghez.. A csokilikőrt lehet frissen készíteni, de a Démétér oldalán található mindenféle gyümölcslikőröknek szükségük van pár hetes állásra.
A csokilikőr receptje: majd jön, addig lehet keresni a neten.
A 2 évvel ezelőtti meggylikőrt a Praktika receptje alapján készítettük, ezt azonban a meggyszezonban kezdtük... Volt, aki csak likőrként, volt, aki befőttként kapta. A meggyszemeket sütibe is lehet tenni, finom (persze csak felnőttekébe...). Mi először nem magoztuk ki a meggyet frissen, de úgy jobban felhasználhatók az alkoholban pácolódott gyümölcsök. Az üvegeket kontúrfestékkel festett kacskaringókkal díszítettem, a nyakukra rafiaszalag került. Nagyon jól nézett ki a mélybordó meggylé és az arany üvegfesték együtt!
Tavaly már nem alkoholizáltunk, jöttek a sütik és csokik:
1) sima fehér porcelánbögrére üvegfesték kontúrjával felírtam egy alap bögréssüti receptet: 1 bögre joghurt, 2 bögre liszt, 1/2 bögre cukor, 1 tojás, 1 cs. sütőpor, majd a bögrét sütőben kiégettem így mosogathatóvá vált.
2) tejesüveget vettem (kiválható házilag festett üveggel is), ebbe rétegeztem a mindenféle száraz, nem romlandó sütialapanyagokat (liszt, cukor, fahéj stb.), a nyakára kötöttem a receptet.
Üveges süti receptek: Kaldeneker Györgynél, valamint ezek alapján bármely sütit át lehet így adni.
3) házi bonbonokhoz tortabevonót és valami finom csokit vettem. Vízfürdőben felolvasztottam, majd a kiürült bonbonos doboz mélyedésibe tett finomságokra kanalaztam. Néhányszor olyan 10-15 cm-es magasságból az egészet az asztalra ejtettem, hogy a csoki mindenhol jól kitöltse a formát, majd min. 1 éjszakát állt a hűtőben. Másnap egyenként celofánba csomagoltuk, rafiával megkötöttük a kis csomagokat és festett poharakba, üvegekbe, dekuzott dobozokba pakoltuk. Formának nekem bevált az I <3 Milka (kis helyen sok szívecske készülhet el). Kerülhet bele: mazsola, puffasztott rizs, egész kávészem, aszalt gyümölcs, kandírozott narancshéj...
De ugyanígy finom házi lekvárokat, saját készítésű szaloncukrot is lehet ajándékozni, szerintem sokan örülnek neki.
Képek sajnos nem készültek, de majd idén!

6 comments:

  1. Nagyon tetszenek az ötletek! Milyen csokiból érdemes a bonbont? Tényleg ennyire egyszerű? MErt egyszer olvastam egy receptet, abban szerepelt márványlap is meg pontos hőmérsékletek, meg ilyesmi.El is ment akkor a kedvem, de most ki fogom próbálni.Az alapanyagos-receptes ötlet is nagyon jó! Köszi!

    ReplyDelete
  2. Azt hiszem ezen a héten is rendesen kapcsolódni fognak a bejegyzések, sőőt, most folytatásos lesz, mert én egy igazi karácsonyos házilekvárról fogok írni;)
    Sajnos leghamarabb csak vasárnap este, mert megyünk evangelizálni (ez egyáltalán nem sajnos:))

    ReplyDelete
  3. Bonbonötlet: raffaello házilag ostya nélkül, házi trüffel tortadarába forgatva.
    Mézes dió valami igazán különleges mézzel pl. selyemfű, szép üvegben és valami szép keresztszemes a tetején. Nálunk az idén a mézesdió lesz, mint új belépő.

    ReplyDelete
  4. Nagyon egy srófra jár az agyunk:) Én is ilyesmiről posztolok mindjárt:)

    ReplyDelete
  5. És köszönjük az ötleteket, Amanda! Nem kérsz meghívót? Akkor külön bejegyzésben is megoszthatnád velünk!

    ReplyDelete
  6. Ha úgy gondolod, hogy beférek a csapatba: okm74@freemail.hu

    ReplyDelete