Ajándékok a konyhából:
3 éve csokilikőröket készítettünk,
2 éve meggylikőrt kaptak sokan,
tavaly pedig üveges sütit és bögrés sütis bögrét, valamint házi bonbonokat.
Terjednek a mindenféle házi likőrreceptek, ezek alapján 3 éve az akkor még leendő sógoromnak készítettünk csokilikőrt. Az újrahasznosítás jegyében pezsgősüvegbe tettük (ezt úgysem váltják vissza), amire üvegfestékkel Fülest festettem. És érdemes jó előre dugóról is gondoskodni az üveghez.. A csokilikőrt lehet frissen készíteni, de a Démétér oldalán található mindenféle gyümölcslikőröknek szükségük van pár hetes állásra.
A csokilikőr receptje: majd jön, addig lehet keresni a neten.
A 2 évvel ezelőtti meggylikőrt a Praktika receptje alapján készítettük, ezt azonban a meggyszezonban kezdtük... Volt, aki csak likőrként, volt, aki befőttként kapta. A meggyszemeket sütibe is lehet tenni, finom (persze csak felnőttekébe...). Mi először nem magoztuk ki a meggyet frissen, de úgy jobban felhasználhatók az alkoholban pácolódott gyümölcsök. Az üvegeket kontúrfestékkel festett kacskaringókkal díszítettem, a nyakukra rafiaszalag került. Nagyon jól nézett ki a mélybordó meggylé és az arany üvegfesték együtt!
Tavaly már nem alkoholizáltunk, jöttek a sütik és csokik:
1) sima fehér porcelánbögrére üvegfesték kontúrjával felírtam egy alap bögréssüti receptet: 1 bögre joghurt, 2 bögre liszt, 1/2 bögre cukor, 1 tojás, 1 cs. sütőpor, majd a bögrét sütőben kiégettem így mosogathatóvá vált.
2) tejesüveget vettem (kiválható házilag festett üveggel is), ebbe rétegeztem a mindenféle száraz, nem romlandó sütialapanyagokat (liszt, cukor, fahéj stb.), a nyakára kötöttem a receptet.
Üveges süti receptek: Kaldeneker Györgynél, valamint ezek alapján bármely sütit át lehet így adni.
3) házi bonbonokhoz tortabevonót és valami finom csokit vettem. Vízfürdőben felolvasztottam, majd a kiürült bonbonos doboz mélyedésibe tett finomságokra kanalaztam. Néhányszor olyan 10-15 cm-es magasságból az egészet az asztalra ejtettem, hogy a csoki mindenhol jól kitöltse a formát, majd min. 1 éjszakát állt a hűtőben. Másnap egyenként celofánba csomagoltuk, rafiával megkötöttük a kis csomagokat és festett poharakba, üvegekbe, dekuzott dobozokba pakoltuk. Formának nekem bevált az I <3 Milka (kis helyen sok szívecske készülhet el). Kerülhet bele: mazsola, puffasztott rizs, egész kávészem, aszalt gyümölcs, kandírozott narancshéj...
De ugyanígy finom házi lekvárokat, saját készítésű szaloncukrot is lehet ajándékozni, szerintem sokan örülnek neki.
Képek sajnos nem készültek, de majd idén!
Friday, October 30, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nagyon tetszenek az ötletek! Milyen csokiból érdemes a bonbont? Tényleg ennyire egyszerű? MErt egyszer olvastam egy receptet, abban szerepelt márványlap is meg pontos hőmérsékletek, meg ilyesmi.El is ment akkor a kedvem, de most ki fogom próbálni.Az alapanyagos-receptes ötlet is nagyon jó! Köszi!
ReplyDeleteAzt hiszem ezen a héten is rendesen kapcsolódni fognak a bejegyzések, sőőt, most folytatásos lesz, mert én egy igazi karácsonyos házilekvárról fogok írni;)
ReplyDeleteSajnos leghamarabb csak vasárnap este, mert megyünk evangelizálni (ez egyáltalán nem sajnos:))
Bonbonötlet: raffaello házilag ostya nélkül, házi trüffel tortadarába forgatva.
ReplyDeleteMézes dió valami igazán különleges mézzel pl. selyemfű, szép üvegben és valami szép keresztszemes a tetején. Nálunk az idén a mézesdió lesz, mint új belépő.
Nagyon egy srófra jár az agyunk:) Én is ilyesmiről posztolok mindjárt:)
ReplyDeleteÉs köszönjük az ötleteket, Amanda! Nem kérsz meghívót? Akkor külön bejegyzésben is megoszthatnád velünk!
ReplyDeleteHa úgy gondolod, hogy beférek a csapatba: okm74@freemail.hu
ReplyDelete